Kjøttmarked

Vi ser at land rundt i hele verden sliter i forbindelse med pandemien som herjer og som hadde sitt opphav i Kina.

SE OPPDATERT LISTE VEDRØRENDE KORONA PÅ "WOLDOMETER"

Dødsfall og smittede stiger fremdelse, selv med vaksiner, mens vi håper på en lysere fremtid.

Politikere, ledere og produsenter blir ikke enig om hva som er best, mens tiden drøyes med møter, pressekonferanser og nedsatte kommiteer. Mens vi, folket, venter på at noen skal "få ut fingen".

Hvor kommer det fra?

Noe det ser ut som er glemt, er hvor pandemien kommer fra, og hvorfor?

Om vi ser globalt med "virkelighetens øyne", er det ingen tvil om at mye av virusopprinnelser stammer fra eksperimenter, urenslighet, forsøpling, fattigdom og ikke minst dårlige ledere og systemer.

Et vanlig syn i asiatiske land - Elv i Asia Foto: Jurgen Freund WWF

Når vi ser på Asia generelt, er det nok det overstående som er problemet, noe jeg selv har sett etter 10 år i Thailand. Ikke minst er forståelsen for problemet lav grunnet manglende informasjon ut til folket.

Fattigdom og uvitenhet, og med mangel på informasjon via internett, TV, radio og lignende, som vi i Europa tar for gitt, er nok også en av grunnene til at tiden står stille for majoriteten av befolkningen i Asia.

Det tragiske med dette, er at vi kan like gjerne allerede nå forberede oss på nye pandemier.

Webmaster Oldis: VP Midtun / 14. mars 2021


Kjøttmarked i Asia

Mattradisjoner i de Asiatiske land, overgår det meste av det vi i Europa anser som føde. Mye av dette henger sammen med levekår og fattigdom som har dannet det vi i dag ser på Kinas kjøttmarkeder.

ABC Nyheter har satt søkelys på dette som har resultert i de følgende innlegg.

Kina: Katten forsvant – dukket opp på kjøttmarked 1500 kilometer unna.

Magnus Fossen 12 mars 2021- ABC Nyheter

Politi og dyreaktivister fant opp mot 300 katter samlet i trange bur i kjøttmarkedet. Flere av kattene hadde på seg halsbånd og man tror de har blitt stjålet for å ende opp som kjøtt.© Leveres av ABC

Nyheter Politi og dyreaktivister fant opp mot 300 katter samlet i trange bur i kjøttmarkedet. Flere av kattene hadde på seg halsbånd og man tror de har blitt stjålet for å ende opp som kjøtt.

Katte-tyverier har rystet Kina

Dyreaktivister fant savnede katter under grusomme forhold, fortsatt med halsbåndet ved kinesisk kjøttmarked.

The Wuhan Huanan Wholesale Seafood Market, beleived to be the source of the coronavirus sits closed in Wuhan, China, Tuesday, Jan. 21, 2020. (AP Photo/Dake Kang)

En fortvilet katteeier i Shanghai innså at katten deres var søkk borte. Eieren hadde utstyrt katten med en GPS-chip og den viste seg at katten var ved et kjøttmarked i byen Jiangmen i Guangdong-provinsen helt sør i Kina – over 1500 kilometer fra Shanghai.

Grusomt syn

Ho Chi Minh-byen i Vietnam vil ikke lenger ha hund på menyen. Lokale dyreaktivister undersøkte markedet, som kun hadde lisens for å selge levende fjærkre, og fant i en av bodene i overkant av 300 katter og hunder, som levde under grusomme forhold.

The Beijing News, gjengitt av South China Morning Post forteller dyreaktivitstene Liu Ling og Chen Yu om synet som møtte dem der.

Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen

Det er ikke uvanlig å finne kjøtt fra hund og katt i restauranter og butikker i Vietnam. Foto: Heiko Junge AP Photo/Dake Kang

Myndighetene i Vietnams største by, Ho Chi Minh-byen, oppfordrer innbyggerne til å slutte å spise hundekjøtt.

– Dette er et råd, ingen ordre, så vi innfører ikke bøter, sier en talsmann for mattilsynet i Ho Chi Minh-byen, der det bor over 13 millioner mennesker.

Kjøtt fra hund og katt er ikke et uvanlig innslag på menyen i Vietnam, men er mer utbredt i hovedstaden Hanoi. Det anslås det at rundt 1.000 restauranter og butikker tilbyr slikt kjøtt.

Hanoi gikk ut med en tilsvarende oppfordring til sine innbyggere i fjor, i et forsøk på å møte kritikken fra dyrevernere og andre.

Organisasjonen Asia Canine Protection Alliance anslår at det årlig settes til livs 5 millioner hunder i Vietnam, og eksperter advarer mot at slikt kjøtt kan være helseskadelig.

Hundekjøtt kan både inneholde parasitter som er skadelige for indre organer og kjemikalier fra gift som benyttes for å ta livet av dyrene, ifølge professor Pham Khanh Phong Lan, som er tilknyttet mattilsynet i Ho Chi Minh-byen.

– Å spise hundekjøtt er ingen god vane. Folk bør slutte med det, særlig i en tid med økt internasjonal integrasjon, heter det i rådet fra byens mattilsyn.

Dogmeat Photo by Jean Chung HSI

Politi og aktivister meldte om svært kummerlige forhold i kjøttmarkedet. Det skal ha vært en voldsom stank i tillegg til at det ble funnet flere verktøy man forbinder med slakting.

De forteller om en voldsom stank i hele butikkboden. De fant også verktøy som vanligvis brukes til å slakte dyr. Enkelte av kattene hadde fortsatt på seg halsbånd. Dyreaktivistene er sikre på at katter har blitt stjålet fra hele landet for å bli solgt til disse kjøttmarkedene.

Dagen etter raidet lokalt politi og mattilsyn kjøttmarkedet. Butikkeieren var ikke til stede under raidet, men politi og dyrevernorganisasjoner samarbeider om å omplassere kattene. Politiet i Jiangmen sier til Beijing News at de enda ikke kan slå fast at dyrene kom til å bli slaktet og solgt som dyrekjøtt.

Forbud mot salg av hunde- og kattekjøtt

Etter at coronaviruset spredde seg med utgangspunkt i et våtmarked i Wuhan i Kina, har det blitt økt fokus på landets kjøttforbruk av både ville dyr og tradisjonelle kjæledyr som hunder og katter.

I mai i fjor innførte Landbruksdepartementet i Kina forbud mot omsetning av hunde– og kattekjøtt. Forbudet kommer i form av en oppdatert forskrift med liste over hvilke dyrearter det er tillatt å omsette for konsum. Hund er ikke inkludert på listen, og dermed forbudt å selge til og fra slakterier, restauranter og matmarkeder.

– Hovedproblemet med hundekjøtt er ikke dyrearten, men at denne produksjonen er forbundet med ekstrem voldsutøvelse mot hundene.

De har blitt oppbevart i trange bur, og avlivet på forferdelige måter, sa Live Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen da forbudet ble kjent.

Dyreaktivister sier de fleste hundene og kattene som dukker opp på markedene er enten kjæledyr som blir stjålet, eller løshunder og katter som blir bedøvet og bragt til kjøttmarkedene.

Workers wearing protective suit walk next to Huanan Seafood Wholesale Market in Wuhan, in China’s central Hubei province on March 30, 2020, after travel restrictions into the city were eased following more than two months of lockdown due to the COVID-19 coronavirus outbreak.(Photo by Hector RETAMAL / AFP)

Arbeidere iført beskyttelsesdrakt går ved siden av Huanan Seafood Wholesale Market i Wuhan, i Kinas sentrale Hubei-provins 30. mars 2020, etter at reisebegrensninger til byen ble lettet etter mer enn to måneders stengning på grunn av COVID-19-koronavirusutbruddet.

Illustrative: A Chinese vendor eats lunch near live and prepared eels at a wet market in Beijing, China, Monday, Aug 22, 2005. (AP Photo/Ng Han Guan)

Illustrerende: En kinesisk leverandør spiser lunsj i nærheten av levende og tilberedte åler på et vått marked i Beijing, Kina, mandag 22. august 2005. (AP Photo / Ng Han Guan)

Klikk på logo for å gå til Dyrebeskyttelsens hjemmeside