Det skjer så mye rart rundt omkring i verden i dag, og da er det kanskje litt viktig at noen sier i fra. Lila sier at det er viktig å vite hva folk mener om ting og tang, og vil derfor si litt om det som virker urettferdig, det som "var på tide" og annet som går på folkemunnet.

Vi ser til stadighet hvordan folk utnytter systemet for egen berikelse, for å opprettholde sin status og sine taburetter. Vi ser eldre mennesker fryse og sulte i velferdsstaten Norge, fordi regelverkene er blitt så komplisert at selv de som skal forvalte disse, ikke klarer å enes om hva som er rett og galt.

Vi ser mobbing og trusler som serveres på de såkalte "sosiale" plattformene, uten at det er mulig å gjøre noe med det. Barn og unge tar sine egne liv i den fortvilelsen dette medfører.

Så, Lila sier, er det slik vi vil ha det i fremtiden? Kom gjerne med innlegg på siden her.


"Er det en slik verden  som på bilde under fra Ukrain vi vil ha, eller skal vi sette foten ned en gang for alle?" - ...spør Lila.


Klimahysteriet i Norge

Når de snakker med deg om Greta Thumberg og klimakrisen for å innføre nye stenginger, nye begrensninger eller kompresjoner av frihet, husk ordene til Prof. Zichichi, for han vet hva han snakker om:

"Global oppvarming avhenger av den meteorologiske motoren dominert av solens kraft. Menneskelige aktiviteter påvirker nivået på 5% og 95% avhenger av naturfenomener knyttet til solen. Å tilskrive global oppvarming til menneskelige aktiviteter er uten vitenskapelig grunnlag".
"Greta Thunberg, hun skulle ikke avbryte studiene, som hun sa hun ville gjøre."

Antonino Zichichi, emeritusprofessor i høyere fysikk ved universitetet i Bologna, og forfatter av over 1100 vitenskapelige arbeider, inkludert syv funn, fem oppfinnelser.


Farmen i Phu Khiao

Phu Khiao var en by (mueang) i de tidlige årene av Rattanakosin Kingdom-æraen på slutten av 1700-tallet. Sentrum av byen var i Ban Mueang Kao (som nå er i Kaset Sombun distriktet). Guvernøren var Phraya Krai Singhanat. Da byen vokste, flyttet Phraya Krai Singhanat (Ruecha) sentrum av byen til Ban Kut Chueak. Hans sønn, den neste guvernøren Phraya Krai Singhanat (Bunma), ble forfremmet av regjeringen i Bangkok til å være Phraya Phakdi Ruechai Changwang. Igjen flyttet han sentrum til Ban Non Salao.

Under de administrative reformene i Thesaphiban ble Mueang Phu Khiao nedgradert til å være et distrikt i Chaiyaphum-provinsen i 1899.
Det ble senere omdøpt Phak Pang etter den sentrale tambon, og endret tilbake til Phu Khiao i 1939.


Svindleren møtt av storm

Stortingspolitiker fra Ap ber Tajik gå av som nestleder.

Søndag for halvannen uke siden avslørte VG hvordan Ap-nestlederen fikk tildelt skattefri pendlerbolig i 2006 til 2010 basert på en leiekontrakt hun aldri benyttet.

Tajik har i ettertid vært tydelig på at hun var pendler og hadde krav på skattefri pendlerbolig. Hun har opplyst at hun hadde utgifter til barndomshjemmet i Rogaland.

Flere politikere har krevd at Tajik redegjør grundigere for saken. Frp-leder Sylvi Listhaug har blant annet sendt henne 20 spørsmål som hun vil ha svar på.

Tajik har tatt selvkritikk og sagt at hun hadde "fullstendig feilvurdert" saken. Hun har også sagt at hun skal betale tilbake den eventuelle skattefordelen hun har fått, noe hun gjentok på pressekonferansen onsdag ettermiddag.

Om det ikke snart foreligger noen straffeforfølgelse av det som har skjedd i Storting og Regjering, er det på tide at folket står opp for en skikkelig opprydning.


KRONIKK – ARNE HJELTNES

Det er vanlege folk sin tur til å ta støyten

Viss dette viruset hadde heitt «vinterinfluensa» og ikkje omikron, hadde dei tatt frå folk levebrødet då?
Like sikkert som det kjem høgsesong og håp i bransjane, like sikkert sender dei rekninga for «føre var»-prinsippet til den same gjengen, skriv kronikkforfattaren.

Så vart det dugnad igjen. Helsebyråkratar og regjering sender heile bransjar ut i det uvisse.
Dugnadsgjengen er den same. Dei små service- og serveringsbedriftene, dei sjølvstendige næringsdrivande som mistar oppdrag, og alle dei som lever utanfor dei varme heimekontora, som ikkje har fast løn uansett kva som skjer.

Krisa er stor og avlysingane er massive. Men det er altså dugnad. Eg er uroleg for den fråverande respekten for folk sine jobbar.
Den styringsdyktige og alvorlege gjengen splittar samfunnet vårt meir og meir. Dei som er innanfor, som aldri treng uroa seg for lønnsslipp og inntekter, og dei som gong på gong skal ut på ein svært usikker dugnad.

Like sikkert som det kjem høgsesong og håp i dei bransjane, like sikkert sender dei rekninga for «føre var»-prinsippet til den same gjengen.
Dei var på Debatten 7. desember, men visste lite. Dei visste ikkje kvar grensa går for å stenga samfunnet, dei visste ikkje kor farleg viruset var, og dei visste ikkje kva planen var.

Men dei visste at serverings- og hotellbransjen (og mange fleire) ikkje skulle få inntektene sine i desember, slik dei tok frå den same dugnadsgjengen inntektene i påsken 2020, jola 2020 og påsken 2021.

Den styringsdyktige og alvorlege gjengen splittar samfunnet vårt meir og meir.

Bergens Tidende melder 8. desember: «Færre koronainnlagte i Bergen og ingen planlagde operasjonar avlyst». Likevel er byen i all praksis stengd.

Støtteordningane er like usikre og tilfeldige som før. Mange får eit automatisk nei. Og dei færraste har ein revisor som kan hjelpa dei med reglane. Samstundes som staten håvar inn på krisa. Oljefondet har tent 2000 milliardar på pandemien, og straumkablane til utlandet har gitt 30 milliardar ekstra.

Den siste runden med koronastøtte var som Lotto.

Ein avlyst rockefestival fekk 36 millionar av Abid Raja og Kulturrådet, og gjekk med 32 millionar i overskot. Kulturrådet gidd ikkje ein gong be om pengane attende. Det er ikkje så farleg. Det er pengar nok – til nokon. Det vert interessant å sjå kven som kan dela ut utbyte med korona-pengar denne gongen.

Er det ein ­«null»-­visjon den faste dugnadsgjengen må klara?

Eg er med på ein restaurant med 20 tilsette som har vore stengt i lange periodar. Men dette handlar ikkje om mi sjuke mor.
Eg er uroleg for den fråverande respekten for folk sine jobbar. Og eit system som ikkje forstår småbedrifter og lønsmottakarar sin kvardag. Kvar er dette i rekneskapen, «føre var»-tanken og konsekvensane? Staten står over desse småbedriftene og krev inn moms, avgifter og skatt som aldri før. Men det er ikkje så farleg, for butikkar og pol er opne. Du kan eta og drikka heime. Til og med 10 gjester kan du invitera.

Dette går då ganske greitt, så lenge det ikkje vert hytteforbod.

Tilliten krev at politikarar og helsebyråkratane er på banen og held krisa varm. Dei er overalt. Til og med i ei sportssending dukka Nakstad opp.
Media er med. Følg med. Følg med. Ny pressekonferanse i kveld kl. 19. Strenge tiltak skal koma. Kanskje vert det meir og strengare snart. Kanskje vert det ein smittetopp i januar. Kanskje. Mette Kalager, professor og lege, spurde i Debatten kvar grensa går? Dei ville ikkje svara.

Den siste runden med koronastøtte var som Lotto.

Kva med neste influensaepidemi? Svineinfluensa? Magasjau? Meslingar? Andre sjukdomar kan vel takast med den same «føre-var»-metoden?
Programleiar Fredrik Solvang fortalde oss at berre 3 prosent av pasientane på sjukehusa er covid-relaterte, og at det på 2 år har døydd halvparten så mange av covid som av vanleg influensa.

Helse Sør-Øst kan ta 2600 koronapasientar, ifølge Solvang. Det er i skrivande stund 316 innlagde i heile landet.
Viss dette viruset hadde heitt «vinterinfluensa» og ikkje omikron, hadde dei tatt frå folk levebrødet då? Er det ein «null»-visjon den faste dugnadsgjengen må klara?

Hjallis sa ein gong, om stadig betre skøytetider: «Du kan ittj gå på null».

Arne Hjeltnes


© Leveres av ABC Nyheter Vietnam er like bak Kina i verdenstoppen når det gjelder å spise hund. Her fra hovedstaden Hanoi. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB

De spiser oss

– Vi ønsker å bidra til å promotere dyrevelferd gjennom å utrydde rabies, fase ut handelen av hunde- og kattekjøtt, og gjøre denne byen til en mer attraktiv turistdestinasjon, sier byens viseordfører Nguyen The Hung.

Byen har nå signert en avtale med dyrevelferdsorganisasjonen Four Paws International, som håper at flere vietnamesiske byer vil følge Hoi Ans eksempel.

Rundt fem millioner hunder ender opp som menneskemat hvert år i Vietnam, som er på andreplass bak Kina når det gjelder å spise hund.Utdrag fra Aftenposten 11.10.21

Kjæledyret ditt er ikke bærekraftig

Odd Magne Harstad Professor emeritus, NMBU og Ola Flaten Forsker, NIBIO

Lukten av morgenkaffen og lyden av subbende tøfler varsler Pus og Passopp om at det snart er mat å få. De står forventningsfulle og ser på når skålene med våtfôr og pellets endelig havner nede på kjøkkengulvet.

De spiser ivrig, lykkelig uvitende om at deres eksistens ikke er bærekraftig. Det samme gjelder også mest sannsynlig han i tøflene. For kjæledyrenes bidrag til utslipp av klimagasser er ikke med i klimadebatten.

Det er ikke kjæledyrene selv som lager klimagassene, men produksjonen av fôret de spiser. Tørrfôr utgjør det meste av fôret, og klimaavtrykket er globalt omtrent syv ganger alle klimagassutslipp i Norge. I tillegg kommer våtfôr og restemat.

Bør Passopp og Pus bli vegetarianere for å bidra til å redde verden? Nei, det gjør situasjonen bare verre. En tredjepart av dagens fôr består av avfallsprodukter fra slakteri- og kjøttindustrien. Disse har få andre anvendelsesområder.

Kjæledyrene har unngått kritisk søkelys i klimadebatten, og det mens stadig flere anskaffer seg hund eller katt. I Norge er det 600.000 hunder og 800.000 katter. I verden ca. 470 millioner hunder og 370 millioner katter.

Dagros kommer nok til å fortsette å være i søkelyset, med kuen må nå få selskap av både Passopp og Pus i debatten om klima, miljø og matsikkerhet.


Arnold Schwarznegger i strupen på verdenslederne: – Løgnaktige idioter

Av Silje Robertsen

© Leveres av ABC Nyheter Den tidligere guvernøren og Hollywood-stjernen Arnold Schwarznegger tordner mot verdenslederne.

I forkant av helgens G20-toppmøte går den tidligere guvernøren Arnold Schwarznegger ut og sier at redusering av CO2-utslipp kun vil gagne verdensøkonomien, og peker på det han hevder er Californias suksesshistorie som eksempel, skriver BBC.

74-åringen ble et av klimakampens ansikt i løpet av sin periode som guvernør i 2003 til 2011, hvor han tok opp kampen for frisk luft og fornybar energi i det som er USAs mest folksomme delstat.

Løgnaktige idioter

Delstaten tok suksessen videre etter Schwarznegger forlot posten, og han hevder at det utelukkende har vært positivt for økonomien og skapt flere arbeidsplasser. han mener derfor at det slettes ikke er et «enten eller» tilfelle, hvor økonomi må ofres til fordel for klimatiltak.

– Redusering av utslipp og velferd går hånd i hånd. Verdenslederne er enten løgnaktige idioter, eller så vet de rett og slett ikke hva de holder på med. Vi har knekt koden, så da handler det bare om å ha baller til å gjøre det, sier Schwarznegger til BBC Radio 4.


OBS - OBS Windows 11

Fra 5. oktober 2021 kommer Microsoft med ny oppdatering, Windows 11. Dette kan by på problemer for folk med litt eldre PC. Last ned kompabilitetsprogram her, og se om du kan kjøre Windows 11 på din PC. Se hva Lila sier: